În general în lumea spirituală ne referim la entități și ierarhia de lumină dar adeseori percepția noastră în acest domeniu este limitată.

Toti cei care lucrează cu lumina și entitățiile ie vor să lucreze cu îngerii, cu arhanghelii sau chiar direct cu Tatăl Ceresc. Poate din grandomanie sau incompetentă adeseori însa din lipsă de cunoastere vreau să scoatem la iveala doar "The Big Guns" astfel încât "cei răi" să se sperie și să fugă.

Unele grupări spirituale și esoterice au simplficat totul până la banal sau binar. Orice entitate preponderent feminină este asociată cu Fecioara Maria iar cele preponderent masculine cu Isus Hristos.

Această abordare nu ar fi toatal greșită. În mod cert poate fi folosită pentru demonstrarea polarității forțelor creatoare. A existenței lui Eloh = masculin și Eloha= feminin care crează un întreg cunoscut sub numele de Elohim = Dumnezeu Creator.

Elohimii sunt Dumezeii Creatori ai acestui univers. Când ni se spune ca Dumezeu a creat, facut, ... în geneză de fapt este folosit cuvântul Elohim.

Geneza ne descrie in mod simplist un proces complex și plin de acțiune. În acestă carte biblică cuvântul Elohimin apare de exact 32 de ori.

Lucru foarte interesant și care ne duce în mod direct în a face legătura cu arborele vietii sau sefirotic care este compus din 10 sefire, sau aspecte divine, care sunt legate între ele prin 22 de căi care sunt asociate cu literele alfabetului ebraic, printre altele.

Evreii considerau fiecare literă un aspect al divinității iar din Sefer Yetzirah putem vedea că ele sunt de fapt chira forțele creatoare cu ajutorul lor acest univers luând formă și aspect.

Din kabbala știm că sunt 10 sefire și 22 de căi sau mai bine spus 32 de forțe creatoare din care tot și toate au fost create la fel ca și în geneză.

În acest context este evident că acești Dumnezei Creatori - Elohimi sunt deși în capacitatea noastră de a înțelege aproape una cu divinitatea totuși nu sunt Dumnezeu sau Divinitatea însăși. Ei nu sunt una cu demiurgul omnipotent, omniscient, omniprezent.

Mergând în ordine descrescatoare ca și mărime, forțe și capacitate dupa Elohimi ar veni Arhanghelii. Aici intrăm într-o  zona mai cunoscută. Fiind mult mai definită și concretă decât zona abstractă și aproape nelimitată a Elohimilor sau a Dumnezeilor Creatori.

Uneori pentru a avea o modalitate tangibilă și de precepție adecvată, atât a mărimimi cât și  a potențelor lor, sunt asociați sau asemuiți cu fortele planetare. Rafael cu Soarele, Mihaiel cu Mercur, Gabriel cu  Luna etc.

Deși aceste forțe și manifetări ale Divinitătii sunt uriașe adesea sunt prost sau de loc înțelese. Rămânând în aceiași parametrii. Câți dintre noi au  înțeles cu adevart forța și potența Mamei Gea ?!?  Acest loc plin de viață pe care trăim. Dar avem pretenția ca putem înțelege și lucra cu celelalte forțe planetare.

Adeseori Lucrătorii Luminii se bat cu pumnii în piept pentru ca ei lucrează cu Rafael, Mihaiel, Gabriel etc.
Dar Hermes Trismegistus ne spune că totul este precum sus asa și jos. Și atunci făcând o analogie poate prea pământeană pentru unii ...  Cum ar fi dacă un portar al  unei corporații cu puncte de lucru în mai multe locații sau țări ar suna pe CEO ( Chief Executive Officer ) Managerul  General  pentru al întreba sau cere ajutorul în probleme legate de locul de munca pe care il are: sa dea drumul la masini să intre sau să iasa, sa permita persoanei X să intre etc.

Sau un alt exemplu de ce am crede ca ministrul transporturilor ar trebui sa vina la ghiseul din strada sa vanda bilete sau sa faca abonamente. Daca acest lucru ar avea loc prin absurd ar fi un scandal public de minune.

In acelasi timp unii dintre noi cred sau sunt convinsi ca aceste forte planetare au venit si i-au ajutat sa isi gaseasca locul de parcare liber in mijlocul orasului aglomerat sau  ...  O fi poate si nu pot fi contestate aceste manifestari dar...

Pe treapta direct urmatore sunt Ingerii care daca nu suferim de orgolii si lipsa de atentie spirituala putem realiza că sunt mulți, enorm de mulți. Se spune ca pentru fiecare cuvânt, gând, acțiune exista un înger.

Poate această analogie vine din Kabbala unde se spune că dacă se adaugă literele EL ( alef, lamen ) după orice cuvânt care definește un obiect, acțiune, gând etc va rezulta numele îngerului care este raspunzător de acest lucru sau acțiune.

În această zonă ne simțim adeseori confortabil. Îngerii sunt foarte asemantori cu noi. Sau poate aceasta este doar modalitatea în care noi îi percepem.

Pentru marea majoritate care nu au  o privire sau cunoaștere adecvată totul se oprește aici, pentru ca după îngeri urmează oamenii.

Insă pentru cei implicați în Marea Muncă sau artele înalte lucrurile nu se opresc aici, ei fiind capabili să treacă dincolo de aceasta limită și să arunce o privire în micro cosmos către acele entități sau spirite care sunt mai mici dar nu neaparat mai puțin potente, dar foarte specializate și cu misiuni bine stabilite. Aici ași aminti spiritele celor patru elemente: slfide, gnomi, salamandre, undine.

Eliphas Levi ca de altfel mulți magicieni au acordat o importanța destul de mare în opera sa lucrului cu aceste entitați al celor patru elemente.

Lucrurile din punct de veder kabbalistic nu se opresc aici. Putem merge si mai jos la nivele și mai profunde ale creației. Desi asociați cu îngerii, pentru a le recunoaște importanța, Ișimi sunt considerați în mod greșit de unii ca și spirite ale focului. Uneori sunt asociați însă cu scânteia divina sau duhul sfânt al fiecărui obiect. Sunt entitați atât de mici încât ele lucrează la nivel de structură chimică, atom, electron, proton.

Sunt baza întregii creații și sunt de milioane de ori mai numeroți decât îngerii care se spune că sunt în număr nelimitat.

Tot ce este materie fizică este realizat de aceste mici entități de lumină care seamănă cu niște flăcări de foc infime.Aceste microentități de lumină au potențe și capacițăti exorbitante aproape fără limită în planul fizic pentru a crea, manifesta sau transforma orice.

Sunt atât de importanți pentru planul fizic încât nimic nu ar exista fară ei. Totu s-ar dezintegra și ar dispărea.
Uneorii sunt confundați cu Sf. Duh, care este în tot și toate, datorită formei înflăcărate pe care o au aceste microentitați și semanând cu modul în care Sf. Duh a fost desenat pe icoane la sarbatorea celor 40 de mucenici.

Ișimi folosiți în terapie pot schimba structura celulară si chiar moleculară a persoanei în  cauză. În anumite cazuri poate ajuta la transformarea, rectificarea, codului genetic ADN.

În mod cert această privire pe care am încercat să vă ofere este limitată sau mai degrabă incompletă dar este în același timp și un alt mod de a ne uita în mediul încomjurător.